PROFILER

Richard Lagerlings marknadsanalys

Efter sommaren har utbudet ökat markant. Under början av september såg vi 50% fler bostäder till salu på Hemnet än vad som är normalt för höstsäsongen. Många bostäder som inte blev sålda i våras kom åter ut på marknaden och ”krockade” så att säga med det normala utbudet.

Vad beror denna utbudsökning på och vad har den fått för effekt?

Priserna på Östermalm steg fram till i början av mars i år. Någonstans där började amorteringskravet och skuldkvotstaket få effekt. De nya reglerna begränsade köpkraften och betalningsviljan stannade upp.

Eftersom all statistik har viss naturlig fördröjning var detta inget de som skulle sälja sina bostäder märkte – och de begärda priserna fortsatte öka under årets andra kvartal samtidigt som slutpriserna inte längre gjorde det. Köpare och säljare fick därmed allt svårare att mötas.

Många som planerade att sälja tycktes tänka att grannen fick X kr för sin bostad i mars och nu är det maj. Då måste min vara värd ännu mer för priserna stiger ju hela tiden. Så var dock inte fallet.

Eftersom många säljare gick ut med högre förväntningar än någonsin i våras, samtidigt som köparnas betalningsförmåga redan bromsat in, blev försäljningarna färre och många av objekten kom ut på nytt i augusti. Effekten blev att utbudet ökade markant.

Utbudsökningen har naturligtvis påverkat prisbilden. Sedan i våras syns en tydlig korrigering i prisbilden och i dag görs avsluten på nivåer som är cirka 10% lägre än under årets första kvartal.

Personligen tycker jag detta är en sund och begriplig korrigering. I en tid då utbudet ökar och köpkraften minskat, på grund av regleringar och nya bankregler, säger erfarenhet att det tar upp till ett halvår innan marknaden hittar den nya nivån. Det är naturligt med viss eftersläpning innan säljaren mentalt kan acceptera att man får mindre än vad grannen fick eller vad man har ställt in sig på.

Det tar även några månader innan den som skall köpa vågar slå till efter det att marknaden gått ner. Många frågar sig om man verkligen vågar köpa. Tänk om jag får svårt att sälja min egen bostad.

Erfarenhet visar dock att så länge man anpassar sig till de nya prisnivåerna och går ut med ett marknadsmässigt pris går det utmärkt att sälja.

Köpkraften har minskat och utbudet ökat. Då sker en naturlig priskorrigering. Skulle räntorna gå upp kommer prisbilden att korrigeras på nytt.

Så länge man köper och säljer i samma marknad blir effekten dock inte så påtaglig och många verkar nu se de lägre priserna som ett bra tillfälle att byta bostad. Man ”sparar” ju in en del i kapitalvinstskatt.

Nu, i mitten av september, ser vi att marknaden börjat hitta nya nivåer och antalet affärer har ökat igen jämfört med i augusti.

Vi som varit med länge känner igen mönstret från tidigare korrigeringar. När de begärda priserna anpassas efter marknaden görs det fler affärer igen. Mönstret är tydligt. Av erfarenhet från tidigare nedgångar tar det omkring sex månader innan marknaden hittar de nya nivåerna. Med tanke på att inbromsningen började redan i april är det därför naturligt att korrigeringen får sin effekt nu i september/oktober.

Mitt bästa råd till dig som skall sälja är att inte stirra dig blind på vad grannen begärde på Hemnet i våras utan kika istället på vad grannen verkligen fick i slutändan. En erfaren mäklare kan hjälpa dig att göra en seriös och realistisk värdering.

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du vill ha en uppdaterad värdering av din bostad här på Östermalm eller bara har allmänna frågor om bostadsmarknaden.

Vänligen
Richard Lagerling

Fastighetsmäklare sedan 1992